Arcane-chinchillat

Arcane-chinchillan hankinnasta

Chinchillat ovat eläimiä, jotka todella osaavat hurmaamisen taidon. Niiden ulkomuoto, turkki, uteliaat nappisilmät ja valloittava luonne vievät monet mukanaan heti ensisilmäyksellä. Kuten mitä tahansa lemmikkiä hankkiessa asialle täytyy uhrata ajatus jos toinenkin.

Chinchilla on jyrsijä, mikä näkyy sen käyttäytymisessä. Vaikka lemmikkisi rakastaisi sinua miten paljon tahansa, se saattaa silti kielloista huolimatta iskeä hampaansa lempihuonekaluihisi. Chinchilla myös sotkee. Papanoita, pelletin muruja ja kuivikkeita häkin ympäristön lisäksi luultavasti myös asunnon kauimmaisesta nurkasta, vaikka chinchilla ei siellä olisi käynytkään. Papanat ovat kuitenkin kiinteitä, joten ne on helppo lakaista lattialta, mutta niiden olemassa oloa ei voi estää. Yksi terveen chinchillan merkeistä on toimiva ruuansulatus ja suoli!

Chinchilla on pitkäikäisyytensä (saattaa elää jopa yli 20 vuotta) vuoksi ihana lemmikki, mutta pitkäikäisyys vaatii myös sitoutumista. Juuri pitkän eliniän takia chinchillaa ei suositella ainoastaan lasten lemmikiksi, vaan vanhempien täytyy myös sitoutua hoitamaan perheen lemmikkiä tarvittaessa. Chinchilla ei ole myöskään lelu, vaan sitä täytyy kohdella ja käsitellä oikein, lajille tyypillisellä tavalla, ettei eläin vahingoitu.

Sinänsä chinchilla on helppohoitoinen eläin, joka sairastaa oikein hoidettuna harvoin, mutta lemmikin hoito vaatii aina aikaa sekä myös vastoinkäymisiin on varauduttava. Osaavaa eläinlääkäriä ei aina välttämättä löydy kotikaupungista saati naapurikunnista, jo rutiinitarkastuksetkin eläinlääkärillä maksavat helposti 100 eurosta ylöspäin, eikä aina voi luottaa siihenkään, että lähimmästä eläinkaupasta löytyisi sopivaa ruokaa chinchillalle.

Chinchilla ei itsessään allergisoi juurikaan, mutta heinän, kuivikkeiden ja hiekan pöly saattavat aiheuttaa allergisia oireita. Pölyämistä pystytään hillitsemään tietyillä tuotevalinnoilla, mutta herkimmät saattavat silti saada oireita. Herkistymistä kannattaakin käydä testaamassa hyvissä ajoin ennen lemmikin hankintaa esimerkiksi kasvattajan luona ikävien yllätysten välttämiseksi.

Poikaset luovutetaan noin 10-12 viikon ikäisinä, kun ne ovat tottuneet elämään ilman emoaan, syömään pellettiä sekä heinää ja kasvuvauhti on tasaista. Jo ensimmäisistä päivistä lähtien poikaset ovat tottuneet ihmisiin, käsittelyyn sekä normaaleihin arjen rutiineihin. Poikaset luovutetaan rekisteröitynä chinchillarekisteriin myynti-/sijoitussopimuksen kera. Luovutuksen yhteydessä saatte mukaanne myös hoito-ohjeet, tuttua ruokaa alkutaipaleelle uudessa kodissa sekä tietoa Suomen Lemmikkichinchillat ry:stä, joka toimii Suomessa chinchillojen lajiyhdistyksenä järjestäen toimintaa ja jakaen tietoa jäsenlehden muodossa chinchilloista.

© Maria Nokso, Tampere – maria at arcane.fi – 040 779 2835 – päivitetty 14.05.2012 klo 00:04