Arcane-chinchillat

Chinchillan kesytys

Jokainen chinchilla on yksilö, eivätkä kaikki viihdy sylissä tai rapsuteltavana, kun taas jotkut oikein kerjäävät paijausta. Kyseessä on lemmikkichinchilla, joten chinchillan tulee olla käsiteltävissä tarvittaessa ja tottunut ihmisiin. Lemmikkichinchilla ei saa olla ihmistä kohtaan aggressiivinen tai hyökkäävä. Vastaavasti ihminen ei saa missään tapauksessa kohdella chinchillaa väkivalloin tai aggressiivisesti. Mikäli olet epävarma, miten chinchillaa käsitellään oikein, kysy neuvoa!

Chinchillan kesyyntymisessä ja kesyttämisessä tärkeintä on luottamus ja sen luominen. Mikäli chinchilla ei luota ihmiseen, se ei myöskään osaa rentoutua sylissä ja nauttia sylittelystä. Alkuun siis täytyy rakentaa luottamus ja suhde omistajan ja lemmikin välille. Tämä ei tapahdu parissa päivässä, vaan luottamuksen saavuttamiseen saattaa mennä jopa vuosia. Yleensä kuitenkin selviä edistysaskeleita saavutetaan jo matkan varrella, jotka motivoivat jatkamaan. Kun uusi chinchilla muuttaakin taloon, suosittelen itse keskittymään alkuun nimenomaan luottamuksen ja suhteen luomiseen, eikä niinkään huolehtimaan siitä, että chinchilla pääsee juoksemaan vapaana mahdollisimman paljon. Tämä on merkittävää sekä omistajan että lemmikin kannalta. Edessä on kuitenkin parhaimmillaan jopa parinkymmenen vuoden yhteinen tulevaisuus. Lisäksi vapaana juoksentelu harvemmin rakentaa luottamusta, koska chinchillan ei tarvitse ottaa kontaktia ihmiseen, ellei se halua. Jos chinchilla on arka, pahimmillaan juoksutukset päättyvät jahtaamiseen/piiloutumiseen, mikä saattaa vaikeuttaa myöhemmin luottamuksen syntymistä.

Luottamuksen rakentaminen lähtee niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin häkin luona oleilusta. Chinchillan ei pitäisi pelätä, säikkyä tai osoittaa minkäänlaista aggressiivisuutta ihmisten oleillessa häkin lähistössä. Kannattaa siis sijoittaa häkki sellaiseen paikkaan, jossa luonnostaankin oleillaan ja vietetään aikaa paljon ja touhutaan muutenkin kuin chinchillaan keskittyen. Seuraava askel on istuskella häkin edessä, häkin luukku auki ja käsi lepäämässä häkin pohjalla (käsi kyynärpäätä myöden häkissä, tähän kannattaa varata runsaasti aikaa). Yleensä jonkin ajan kuluttua chinchilla tulee itse haistelemaan ja tutustumaan "häkkivieraaseen". Uteliaisuutta voi myös herätellä rapistelemalla heinää/herkkuja. Tällä tavalla chinchilla itse saa tehdä päätöksen tutustumisesta. Mikäli eläin kieltäytyy tulemasta katsomaan kättä pienestä houkuttelusta huolimatta, älä pakota, vaan laita luukku kiinni ja toista sama myöhemmin uudelleen. Kun chinchilla tulee omaehtoisesti katsomaan kättä, tekemään tuttavuutta, sille voi antaa vaikka pienen herkun ja antaa sen vain tutustua. Syliin ottamista ei tässä vaiheessa edes vielä mietitä, ettei eläin säikähdä, koska mitä ujompi ja epävarmempi eläin, sitä enemmän se vaatii aikaa ja edistyminen on hidasta.

Seuraava askel on rapsutella ja koskea chinchillaan, kun se tulee katsomaan kättä ja kiipeä jo kämmenelle istuskelemaan. Ensimmäisillä kerroilla, vaikka liikkeet olisivat miten varovaisia, chinchilla saattaa pelästyä ja paeta kaukaisimpaan nurkkaan häkissä, mutta kärsivällisyys palkitaan. Vähitellen chinchilla tottuu, että häkissä oleva käsi on elossa, liikkuu ja ottaa kontaktia. Samalla "käden määrää" häkissä voi vähentää (kämmen siirtyy koko ajan lähemmäs häkin luukkua). Kun enää käytännössä kämmen on häkissä ja chinchilla tulee mielellään siihen istuskelemaan, kädellä voi alkaa leikkiä hissiä, eli chinchillan istuessa kämmenellä nostaa ja laskea hitaasti kättä. Vaikka chinchilla säikkymättä istuisi kädellä myös kättä liikuteltaessa häkin sisällä, yleensä käden lähestyessä luukkua, chinchilla hyppää pois kädeltä. Tässä vaiheessa kannattaakin pitää kädet jo lähes kokonaan häkin ulkopuolella ja istua häkin edessä siten, että chinchilla pääsee hyppäämään kädeltä syliin (älä päästä kuitenkaan juoksemaan/karkaamaan pois sylistä). Tällä tavalla chinchilla tottuu tulemaan häkistä ulos käsien kautta ja häkistä pois tuleminen on mukava asia. Sylissä ollessa se on kuitenkin edelleen kontaktissa ja rakennatte luottamusta.

Kun chinchilla tulee mielellään luukulle ja kädelle, vähitellen käsiä voi alkaa yrittää nostaa ottaaksesi chinchilla ulos häkistä syliisi. Alkuun chinchilla voi taas vaistomaisesti hypätä käsien liikkuessa takaisin häkkiin, mutta sitten vain uudestaan yrittämään. Syliin päästessä kannattaakin taas palkita eläintä vaikka syöttämällä sille kädestä näkkäriä. Huonoja kokemuksia, säikkymistä jne. kannattaa pyrkiä välttämään viimeiseen asti.

Kaikki chinchillat eivät viihdy sylissä, eivätkä kaikki pidä edes rapsuttelusta, mutta ei silti kannata lähteä siihen, että chinchillalle avataan vain häkin luukku ja se saa itse päättää, koska tulee ulos juoksemaan. Chinchillalle kannattaa opettaa, että juoksemaan ja kylpyyn pääsee ainoastaan käsien kautta. Näin chinchilla tottuu ottamaan kontaktia ihmiseen. Mikäli epävarma chinchilla tarvitsee saada ulos häkistä esim. lääkäriä varten, kannattaa se houkutella esim. kylpyastiaan tai putkeen ja ottaa se sen avulla häkistä ulos. Jahtaamalla ja yrittämällä ottaa chinchilla väkisin ulos häkistä chinchillan luottamus ihmiseen karisee hyvin nopeasti. Yleisesti ottaen juoksuttaminenkin kannattaa aloittaa alkuun hyvin pienessä tilassa ja mennä itse istumaan/makoilemaan keskelle tilaa. Tällöin chinchilla ei opi pelkäämään sinua juostessaankaan vaan tulee mielellään tekemään tuttavuutta, kun sen ei tarvitse pelätä joutuvansa heti kiinni otetuksi.

Tärkeintä on mennä nimenomaan chinchillan ehdoilla ja siten, että se tekee aloitteen ja tulee mielellään ihmisen lähelle eikä päinvastoin. Toisilla chinchilloilla kesyyntyminen tulee kuin itsestään, mutta osa vaatii tosiaan paljonkin aikaa ja alkuun vain paljon oleilua häkin luona.

© Maria Nokso, Tampere – maria at arcane.fi – 040 779 2835 – päivitetty 28.09.2012 klo 21:29