Arcane-chinchillat

Arcane-chinchillat

Arcane-sinsulan lauman huoltajana sekä johtona toimin minä, Maria Nokso. Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, mutta vaikka Pohjanmaa tunnetaankin turkistarhausalueena, sijainnilla on ollut oman chinchillalaumani kannalta konkreettista merkitystä ainoastaan sinkiläpihtien ja muiden häkkien sekä virikkeiden vaatimien rakennustyökalujen verran. Tällä hetkellä elämämme on vakiintunut Tampereelle, jossa karvaista laumaamme täydentää myös labradorinnoutajanarttu Toini.

Arcane-chinchillakasvatus sai varsinaisen alkusysäyksen pink white -uros Kullervon muuttaessa sijoitukseen luokseni v. 2007. Chinchilloja minulla oli ollut jo aikaisemminkin, mutta harrastus koki Kullervon myötä uuden alun. Tietotaitoa muutaman vuoden kartutettuani myönnettiin minulle kasvattajanimi syksyllä 2011. Kasvatuksessani keskityn väreihin standard, beige, black velvet ja pink white. Haaveena on myös tulevaisuudessa kasvattaa brown velvettejä. Olen allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen. Sitoumus kertoo kasvattajan vastuuntuntoisuudesta ja asenteesta sekä ostajaa että koko harrastusta kohtaan.

Häkkien verottamasta asuinhuoneistomme pinta-alasta huolimatta chinchillat ovat minulle vain harrastus. Sukulaisten ja ystävien on välillä vaikea hahmottaa harrastuksen mittasuhteita, joten ehkä voidaan puhua myös elämäntavasta, joka on vienyt mukanaan. Meillä syntyy vaihtelevalla frekvenssillä poikueita tavoitteena kehittää Suomen chinchillakantaa. Olen toiminut myös aktiivisesti Suomen Lemmikkichinchillat ry:ssä, ja hallitusvuosiin mahtuu niin pestit puheenjohtajana kuin jäsensihteerinäkin. Näiden lisäksi vastasin useamman vuoden ajan Chinchilla-jäsenlehden toimittamisesta. Olen myös SLC:n hyväksymä pet-tuomari. ”Harrastuksen” puitteissa tulee käytyä lähes poikkeuksetta yhdistyksen järjestämissä näyttelyissä sekä muissa chinchillatapahtumissa. Resurssien mukaan pyrin lisäksi käymään koko ajan enemmän ulkomailla chinchillanäyttelyissä ottamassa oppia sekä tutustumassa eläinten tasoon.

Chinchillojen lisäksi minulla on kuitenkin muutakin elämää välillä. Työskentelen arkkitehtina arkkitehtitoimistossa, omaa kuntoani ylläpidän treenaamalla crossfittiä sekä pyrimme harrastamaan Toinin kanssa kaikkea mahdollista jäljestyksestä vesipelastukseen.

Tutustu myös kasvatusperiaatteisiini.

© Maria Nokso, Tampere – maria at arcane.fi – 040 779 2835 – päivitetty 09.02.2017 klo 20:32