Arcane-chinchillat

Arki chinchillan kanssa


Aamun rutiineihin kuuluu kierros oksilla ja riippumatoilla sisustettujen häkkien ohitse. Joku asukeista on ollut yön aikana selvästi tyytymätön asumuksensa feng shuihin ja pesämökki on käännetty ylösalaisin. Käännän sen takaisin omalle paikalleen nappisilmien katsellessa ylemmältä tasolta touhujani ja viestiessä huomenet. Ikään kuin varmistaakseen, etten ”sotke” yhtään ylimääräistä, pienet, mutta vahvat tassut hyppäävät ylimmältä tasanteelta mökin katolle. Etutassut ottavat tarjotun heinänkorren ja parhaat palat valikoidaan tyytyväisinä parempiin suihin. Häkeissä kaikki hyvin, ja on aika keskittyä omiin aamutoimiin. Töihin lähtiessäni häkkien asukkaat ovat jo valloittaneet mieluisimmat nukkumapaikat, joten voin hyvillä mielin sulkea oven perässäni ja sanoa heipat iltaan saakka.

Illalla palatessani kotiin kukaan ei nalkuta, vaikka olenkin hieman myöhässä. Häkeissä asukkaat heräilevät vähitellen ja taas nappisilmät tuijottavat odottavasti häkissä. Ikään kuin varmistaakseen, etten ole unohtanut heitä tänäkään iltana, parilla loikalla nappisilmät ovat häkin luukun takana ja tassut tarttuneet luukkuun kuin auttaakseen sen avaamisessa. Vuorossa on iltajuoksut ympäri olohuonetta: sohvalta pöydälle, pöydältä nojatuolille, nojatuolin selkänojalta taas lattialle tuuhean hännänpään vilahdellessa siellä täällä. Kylpypäivän merkiksi raotan hiekkalaatikon kantta, ja karvapallo sujahtaakin hiekkaan kierimään salamana. Perusteellisen ”pesun” jälkeen onkin hyvä siirtyä takaisin häkkiin ja ruokakupin äärelle illalliselle.

Nuo suloiset nappisilmät kuuluvat chinchillalle. Kyseessä ei ole chihuahua tai muukaan erikoinen koirarotu vaan hieman lihavalta oravalta ja kanin sekoitukselta näyttävä jyrsijä, joka on kuuluisa ainutlaatuisen pehmeästä turkistaan. Lemmikkinä chinchilla on paljon harvinaisempi kuin esim. marsu tai kani, mutta tietoisuus lajista on levinnyt nopeasti. Turkin lisäksi chinchillat hurmaavat luonteellaan. Ne ovat vilkkaita, uteliaita ja seurallisia. Toiset viihtyvät paremmin sylissä kuin toiset, mutta kaikilla niillä on oma tahto, luonne ja persoona. Chinchillojen älykkyyttä ei myöskään saa aliarvioida. ”Parhaimmillaan” ne oppivat jopa avaamaan häkin luukut päästäkseen tutkimusmatkalle häkkiä pidemmälle.

Chinchilla

© Maria Nokso, Tampere – maria at arcane.fi – 040 779 2835 – päivitetty 29.09.2012 klo 11:44